Polineuropatia și vitamina B1

– De ce diabeticii ar trebui să fie vigilenți împotriva unei deficiențe de vitamina B1

Polineuropatia diabetică este o complicație secundară larg răspândită a diabetului. Aproximativ unul din trei pacienți cu diabet zaharat de tip 1 sau tip 2 este afectat de tulburarea nervoasă gravă. Neuropatia diabetică este declanșată de procese care se dezvoltă ca urmare a nivelului de zahăr din sânge permanent ridicat: Vasele de sânge și nervii sunt afectați și deteriorați de metaboliții nocivi ai glucozei. Consecințele includ senzații de amorțeală, senzații anormale de la furnicături la durere și tulburări motorii ale membrelor. Progresia polineuropatiei poate duce la complicații și chiar la pierderea membrelor. Aici veți afla despre rolul crucial jucat de dieta corectă și compensarea deficienței de vitamina B1 și despre modul în care polineuropatia existentă poate fi tratată!

Ce este vitamina B1 și care sunt funcțiile ei?

Vitamina B1 îndeplinește funcții importante în organismul nostru în metabolismul carbohidraților. Ajută la descompunerea carbohidraților ingerați cu alimente și la transformarea lor în energie. În plus, vitamina B1 afectează eliberarea anumitor mesageri, printre alții, și îndeplinește astfel sarcini importante în buna funcționare a sistemului nervos.

Deoarece vitamina B1 poate fi stocată în organism doar pentru câteva săptămâni, trebuie consumată zilnic în alimente. Vitamina B1 este necesară pentru descompunerea glucozei - prin urmare, dacă o cantitate deosebit de mare de carbohidrați trebuie metabolizată, poate exista pentru scurt timp o nevoie crescută de vitamina B1. Acest lucru poate apărea și la pacienții cu diabet în stare de hiperglicemie. Necesarul corespunzător mai mare de vitamina B1 nu poate fi adesea acoperit de aportul zilnic „normal” de 1 până la 1,3 mg, așa cum este recomandat pentru adulții sănătoși.

Diabeticii aparțin grupului cu deficiență de vitamina B1 cu risc ridicat

Chiar și cu o dietă echilibrată, există anumiți factori care pot favoriza o deficiență de vitamina B1. Substante precum alcoolul, cafeaua sau ceaiul negru pot inhiba absorbtia si/sau utilizarea vitaminei B1 atunci cand sunt consumate in mod regulat sau in cantitati mari. Dar bolile metabolice precum diabetul pot fi, de asemenea, responsabile pentru o deficiență de tiamină. Un studiu științific arată că diabeticii se luptă frecvent cu un nivel scăzut de vitamina B1. Cauza acestui fapt este nevoia crescută din cauza metabolismului perturbat al glucozei, pe de o parte, dar și excreția crescută a vitaminei solubile în apă prin rinichi. Din cauza acestor surse de risc, diabeticii sunt afectați în mod deosebit de frecvent de deficitul de vitamina B1 și de consecințele sale grave și, prin urmare, ar trebui să ia măsuri preventive eficiente.

Gama de informații furnizate pe www.sugarfreeshop.ro despre sănătatea personală este exclusiv pentru informarea dumneavoastră și nu înlocuiește în niciun caz o consultație, examinare sau diagnosticare personală de către un medic autorizat.